Cea mai stralucitoare luna plina din 2009

11 ian.

O stire de pe realitatea.net.
Luna plină de sâmbătă noapte a fost nu numai deosebit de strălucitoare, ci şi cea mai mare din acest an. Luna a fost la perigeu (punct în care un astru sau un satelit artificial aflat în mişcare orbitală se găseşte cel mai aproape de Pământ) şi se va afla la o distanţă de „numai” 357.500 km de Pământ.

Luna Plină a venit pe 11 ianuarie, ora 5:27. Când se află în această fază, Luna răsare în acelaşi moment când apune Soarele. Luna Plină se va produce aproape în momentul în care Luna va fi la cea mai mică depărtare de Terra, în ianuarie. Astfel, va apărea pe cer cu 14% mai mare decât în mod normal şi cu 30% mai luminoasă decât în celelalte perioade ale anului.

După 11 ianuarie, Luna va răsări din ce în ce mai târziu, iar faza acesteia va scădea. Începând cu 14-15 ianuarie, aceasta va deveni vizibilă după miezul nopţii. Luna Nouă va veni pe 26 ianuarie, la ora 9:55. Este momentul când Luna nu se poate vedea, fiind undeva în dreptul Soarelui. Atunci se va produce o eclipsă inelară de Soare, vizibilă din Oceanul Atlantic, Oceanul Indian şi Indonezia.

Următoarea întâlnire a Pământului cu Luna la o distanţă atât de mică va avea loc pe 14 noiembrie 2016.
Plecam de la servici si chiar am remarcat, ceea ce nu-mi prea e caracteristic, cata lumina e afara la ora 20. Luna nu era imensa in schimb cerul era intens luminat.
Ma bucur ca am vazut si eu un eveniment astronomic atat de rar!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: